A vinyl története 1. rész

2012.03.01. 15:26

A vinyl története 1. rész 

Arra gondoltam, hogy ha már vinyl lemezekről esik itt szó, akkor talán nem ártana ejteni pár szót magáról a formátum kialakulásáról. Ezt a kis összefoglalót két részesre tervezem, ebben az első részben inkább a hangrögzítés története kerül terítékre úgy általában.

A hangrögzítés története:
Mint sok minden más, a hang rögzítésének igénye is nagyjából egy idős a gondolkodó ember kialakulásával. Primitív hangkeltő eszközöket már az ősember is használt, ellenségei, támadói elriasztására, vagy önmaga szórakoztatására. Kezdetleges hangszerek már az ókorban is léteztek, de a hangrögzítés technikai feltételei nem álltak rendelkezésre egészen a XIX. századig. Azt már a középkorban sejtették, hogy a keletkezett hangok egyfajta rezgések, amelyeket ábrázolni lehet és talán nem lehetetlen a rögzítésük sem. Tekintsük át kronológiailag a téma fejlődését:


Hangvilla
1806: az angol Thomas Young egy hangvilla által keltett rezgéseket rögzít, wax-szal bevont forgó dobon. Sajnos Young-nak nem volt módja a hang visszajátszásához.

1856: Alexander Parkes kifejleszti a "Parkesine" névre elkeresztelt anyagot Birmingham-ben. Ezt tekintik a műanyag ősének és ez az anyag szolgált később a celluloid alapjául.

1857: a francia Leon Scott de Martinvillenek sikerül leképeznie a hangok keltette légnyomás változásokat egy kormos felületre membrán és disznósörte segítségével, de neki sem volt módja a hangok reprodukálására. Készülékét "Phonoautograph"-nak nevezte el.

1857: Hermann von Helmholtz észreveszi, hogy ha közel hajol a zongorához éneklés közben, akkor azzal megrezegteti a zongora húrjait. Későbbi kísérleteiben hangvilla segítségével képes volt egy elektromágnest ki- és bekapcsolni. Ez az elv a hangszóró alapja.

1874: W.H. Barlow megépíti Logograph nevű készülékét, amivel képes a beszéd által keltett rezgések grafikus ábrázolására.

1876: Alexander Graham Bell megalkotja a telefont.

1877: Thomas Edison egy 'answerphone' nevű készülékkel kísérletezik. Ennek lényege, hogy a paraffin-bevonatú papírdobon egy markerceruza fut, ami nyomot hagy a papíron, miközben belebeszélnek a hangszóróba. Ez volt ez első készülék, amely képes volt a rögzített felvételt visszajátszani. Nemsokkal később Edison a paraffinbevonatot vékony fémrétegre cserélte. Az első rögzített zeneszám a 'Mary had a little lamb' című gyermekdal volt. Edison még ugyanebben az évben a rögzítőfelületet megváltoztatta, a forgódobot egy lapos lemeztányérral helyettesítette. Ez volt a hanglemez őse.

1877: E.W. Siemens Németországban, míg egy Cuttris és Redding által vezetett csapat az USA-ban szinte egy időben fejleszti ki a dinamikus mikrofon néven elhíresült találmányt. Ennek lényege, hogy egy keretre érzékeny membránt erősítenek, amelynek rezgése egy tekercsben feszültséget generál elektromágneses indukció útján, amint az oda-vissza mozog egy mágnes pólusai között.

1885: Chichester Bell és Charles Tainter a Volta Laboratóriumtól egy phonográf nevű készülék megalkotásán fáradozik, amely egy viasz bevonatú forgódobra függőleges barázdákat vág. A készüléket 'graphophone'-nak nevezik.

1887: Edison akkumulátorral hajtott motort használ, kiküszöbölve a kézi hajtás sebességbeli egyenetlenségeit és állandó fordulatszámot elérve így.

Edison Original Phonograph1888: Emile Berliner véglegesíti a 7 hüvelykes lemez technikai paramétereit, ami így kvázi gramofon lemez szabvánnyá vált. Ezeket a vulkanizált plasztiklemezeket ekkoriban leginkább játékok előállításához használták, de mivel nagyon könnyen reprodukálható másolatok készíthetők ebből az anyagból a fém master korongok segítségével, így használatuk általánosan elterjedt. Közben ádáz jogi perpatvarrá fajult az Edison és Bell közötti szabadalmi vita. 

1889: a Columbia fonográf lemez gyár alapítása. Az első időkben a hanglemezek gyártásában láttak nagy potenciált, de később áttértek a felvételek készítésére és a lemezek bérbeadására. Később a cég legnagyobb bevételeit az automata zenegépek gyártása adja.

1894: Berliner American Gramophone nevű cége óriási mennyiségben gyártja és forgalmazza a kézzel és elektromos energiával működő gramofonokat egyaránt, valamint az ezekhez szükséges lemezeket. Még ebben az évben elkészült az olasz Marconi rádiójának egy korai változata.
Marconi Radio
1902: a hét hüvelykes korongokat felváltják a tíz hüvelykes lemezek, amelyek maximális lejátszási ideje 4 perc.

1903: megjelennek az első tizenkét hüvelykes korongok (később ezek válnak szabvánnyá).

1904: a kétoldalas lemezek egyre népszerűbbek.

1906: az Eldridge Johnson által tervezett Victoria gramofon tömeggyártásba kerül. Sok éven át ez lesz a lemezjátszók mintapéldánya. A szerkezeti elemek elrejtésével egyre elfogadottabbá válik a lemezjátszó a háztartásokban, úgyis, mint bútordarab. 
Victoria Gramophone
1917: rögzítésre kerül az első jazz lemez, amelyen az Original Dixieland Jass (Jazz) Band játszik New Orleans-ból.

Record1930: az RCA Victor cég megkezdi a vinyl lemezek forgalmazását. A korongok 33 fordulat/perc sebességgel játszhatók le és 30 cm átmérőjűek. A gazdasági világválság, a lemezjátszó berendezések kis száma és az rádió elterjedése miatt a formátum ekkor még nem volt túl sikeres.


Nos, ennyit röviden a hangrögzítés történetéről a 12 hüvelykes lemezek megjelenésig. A következő részben a vinyl lemezek fejlődésével folytatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://vinylmaniac.blog.hu/api/trackback/id/tr54273521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása