Pink Floyd: The Dark Side of the Moon mini-LP CD (2001)

Mindjárt itt az első érdemi posztban megcáfolom a blog címét, hisz nem vinyl-ről esik majd szó. Ennyit a következetességről, dehát én megmondtam... Egyik régi kedvenc albumom talán legkülönlegesebb formátumú kiadása kerül terítékre. Pink Floyd: The Dark Side of The Moon

1.jpg

Sokat vacilláltam rajta, hogy ebből a sorozatból melyik kiadványt mutassam be. A másik választottam a Wish You Were Here hasonló mini-LP CD kiadása lett volna, de ahhoz nem tartozik klasszikus értelemben vett OBI, ott ezt egy - a csomagolás hátoldalára ragasztott - négyzet alakú matrica helyettesíti, úgyhogy inkább a TDSOTM mellett döntöttem (az OBI-ról szó lesz még kicsit bővebben ebben a posztban, de később lehet, hogy egy külön írást szentelek majd neki). Nagyon szép amúgy az is, elképzelhető, hogy sorra kerül még (mármint a Wish You mini-LP CD). 

2.jpg

A japán precízitást gondolom senkinek nem kell bemutatni. Ezt a lemezt vizsgálva rögtön az jut az ember eszébe, hogy minden sztereotípia igaz, amit a japánokról gondolunk. Igényesség, precízitás, letisztultság, az eredetihez a legvégsőkig igazodás. A mini LP őrület japánból indult, bár manapság már jelentetnek meg hasonló formátumot Oroszországban, Angliában, illetve a világ számos országában (a töménytelen silány minőségű utánzatról, hamisítványról nem is beszélve...) A mini-LP CD - mint a neve is mutatja - az eredeti vinyl kiadványhoz megszólalásig hasonló CD csomagolást takar. Tehát konkrétan az történik, hogy az eredeti LP kiadvány borítóját, belső lemezvédő tasakját és minden egyéb hozzávalóit lekicsinyítik egy CD méretű kiadványhoz és így adják ki.

3.jpg

Jelen esetben a csomag tartalmaz:

- Gatefold (azaz kihajtható, a szövegeket is tartalmazó) borítót
- magát a CD lemezt
- egy kis 2 oldalas tákékoztatót japán nyelven a zenekar 1972 és 1974 közötti időszakáról (biography)
- egy 4 oldalas betétlapot a szövegekkel angolul és japánul
- az eredeti vinyl lemezcímkék reprint változatait valóságos (1:1) méretben
- 2 db kicsinyített, Pink Floyd feliratos, piramisos-pálmás matricát (sötétkék és világoskék színekben)
- 2 db kicsinyített posztert (a zenekar tagjaival, illetve piramisokkal)
- OBI-t

4.jpg

Az LP replica CD-k Japánban gyártott hivatalos audiofil kiadások, ahol a tervezés, kivitelezés, gyártás során hihetetlen figyelmet fordítanak a részletekre. Mondani sem kell, hogy a papír, a nyomtatás, a csomagolás minősége mind-mind kifogástalan.
Ezek a CD-k nagy tiszteletnek örvendeken a gyűjtők és a szakemberek köreiben egyaránt, hiszen a külsőségek egyedülállóan tiszta hangzással párosulnak. Ezek a mini-LP CD albumok olyanok, mint a drágakő, vagy a tökéletesre csiszolt gyémánt. A kiváló (20 vagy 24 bites) mastering által előállt hang minősége felülmúlja a MFSL kiadásokét (korábban ezeket tekintették az audiofil csúcsának).

5.jpg
Mivel egy-egy alőadó albumai akár hetekkel, vagy hónapokkal korábban kijönnek 'külföldön', mint Japánban és ehhez a vásárlók így jóval hamarabb hozzájuthatnak, mint a japán kaidásokhoz, így a japán terjesztőknek valami pluszt kell nyújtaniuk ahhoz, hogy ezek a kiadványok is kelendőek legyenek. A legtöbb japán kiadású CD-n találunk bónusz dalokat, amik az egyéb változatokon nem hozzáférhetőek (ezek általában feldolgozások, demó dalok, koncertfelvételek). Ez volt az első lépés a mini-LP CD felé vezető úton. Később a gyártók rájöttek arra, hogy exkluzívabb kivitelezésű kiadványokkal méginkább felhívhatják a figyelmet a japán kiadásokra, így emelve az eladott példányszámot. Ez vezetett el a mini-LP CD kitalálásához. Ezek a replikák leggyakrabban tartalmazzák a szövegeket (angol és japán nyelven is), sokszor posztereket, képeslapokat, matricákat, egyéb apró tartozékokat. És az esetek túlnyomó többségében persze tartozék az ún. OBI csík is.

6.jpg
Az OBI csík: ez tulajdonképpen egy papírcsík, ami a nejlon csomagoláson belül a CD bal oldali gerincén, illetve az előlap és a hátlap egy részén húzódik, rásimulva a tokra. Elsődleges célja az volt, hogy japán nyelvű információkat szolgáltasson a vevőnek az előadóról, az album címéről, a megjelenés dátumáról és az árról. Az OBI kultusza gyakorlatilag megfoghatatlan. Leggyakrabban ezt a jelzőt szoktam olvasni róla: az OBI szexi. Igen, van ebben valami... :)
Az OBI csík általában tartalmaz 3 dátumot is, illetve 2 különböző árat. Az árral kapcsolatosan könnyű dolgunk van. A magasabb ár az adóval terhelt, az alacsonyabb az adó nélküli. Nem teljesen tiszta számomra, miért kell ezeket külön feltüntetni (ha valaki tudja, írja meg kommentben). A 3 dátummal már kicsit bonyolultabb a helyzet. Fel van tüntetve egyrészt a megjelenés dátuma. Ezt egy négyzet keretezi. Ha két dátum van egymás alatt, akkor a felső általában a mini-LP CD megjelenési dátuma (ez a konkrét esetben 01.6.16 - azaz 2001. június 16.), az alsó pedig az eredeti LP japán kiadásának a dátuma (ezen a CD-n nincs ilyen). A harmadik dátum (a kereten kívüli) azt a napot takarja, amíg a CD forgalmazójának, eladójának kötelező a feltüntetett áron értékesítenie a CD-t. Nem adhatja sem olcsóbban, sem drágábban, csakis a feltüntetett dátum után (itt 01.12.15, tehát 2001. december 15. után szabad a rablás). Japánok... :)

7.jpg
Ezek a replika CD-k hivatalosan nem forgalmazhatók Japánon kívül. Természetesen interneten keresztül megrendelhetőek, akár nagyobb japán online CD áruházakból, akár magánszemélyektől, gyűjtőktől. Én leggyakrabban az Ebay-en vásárolom 'őket', de időnként magyar site-okon is előfordulnak. Mivel nagyon hamar elkelnek (out of print), így az áruk egy idő után akár csillagászati is lehet. Amúgy kiszámíthatóan tartják az árukat és nem vitás, hogy a továbbiakban is keresett gyűjtői ereklyék lesznek, tehát vásárlásuk, gyűjtésük befektetésnek sem utolsó.

8.jpg
Fontos tudni, hogy épp ebből adódóan mostanában sok hamisítvány bukkan fel. Ezeket főként Oroszországban, Litvániában állítják elő és bár első ránézésre néha nehéz megmondani róluk, hogy hamisak (főleg celofános állapotban), ha az embernek lehetősége van tüzetesebben megvizsgálni őket, akkor kiderülhet a hamisítás. Az utángyártott, nem eredeti darabok közel sem annyira igényes kivitelezésűek. Néha fakó a nyomtatás, elcsúszik a kép, hanyag a hajtogatás, vagy érezhetően gyenge a papír minősége. De talán a legmegbízhatóbb eredményt a mátrix szám vizsgálata adhatja (a mátrix szám egy számsor a CD hátoldalán a középső lyuk közelében). Bár azt hallottam manapság már ezt is tudják hamisítani... Szóval csak óvatosan...

(A képeken látható víziló nem része a kiadványnak!) :)


Státusz: Out of print
Jelenlegi piaci ár: 60-80 USD

Értékelés:  5star_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vinylmaniac.blog.hu/api/trackback/id/tr384185009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása